Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozpoczyna realizację projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze potrawy i dania z papryki. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych podmiotów (osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, grup nieformalnych (kół gospodyń wiejskich), czy też szkół i klas o profilu gastronomicznym.

Uczestnicy konkursu mogą przygotować i przesyłać  przepisy na maksymalnie 2 potrawy spośród następujących kategorii:

  • Dania gorące z papryki
  • Dania zimne z papryki
  • Przetwory ( i nalewki z papryki)

Przy ocenie potraw będą brane pod uwagę następujące kryteria: smak, regionalność, podanie potrawy. Oceny dokona trzyosobowa Komisja Oceniająca. Zwycięzcy w każdej kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody (sprzęt RTV/AGD) oraz pamiątkowy Laur.

Formularze zgłoszeniowe oraz przepisy wraz ze zdjęciami potrawy prosimy nadsyłać na adres Biura LGD: Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”, ul. Wernera 9/11, 26-600 Radom, lub za pomocą maila na adres: zarzad@razemdlaradomki.pl

Na zgłoszenia czekamy do dnia 15 sierpnia 2016 r. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w dniu 21 sierpnia 2016 r. podczas Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. Tutaj mogą pobrać Państwo Formularz Zgłoszenia oraz Regulamin Konkursu Kulinarnego.