Powrót do aktualności
| Autor: admin

Dekalog odchudzania i soki owocowe-prezentacja rekomendacji żywieniowych

Dekalog odchudzania i soki owocowe - prezentacja rekomendacji żywieniowych, wyników badań i komentarz ekspertów

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właściwy sposób odżywiania się, gdzie połowę tego co jemy stanowią warzywa, owoce i soki. We wrześniu zapytaliśmy Polaków o percepcje soków. Podczas konferencji dowiemy się dla kogo soki owocowe są cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Wyniki oraz wskaźniki konsumpcji owoców i warzyw skomentują eksperci i producenci. Na początku jesieni jeszcze bardziej aktualne jest pytanie jak pomóc konsumentom utrzymać spożycie warzyw i owoców.

Data konferencji: 30 września 2021, godz. 10:00-11:00 
Miejsce: Plac Konesera 9, 03-736 Warszawa (praska siedziba Kantar)

Agenda:

  • Percepcja soków owocowych - najnowszy sondaż Kantar. Soki jako źródło witamin, składników odżywczych, zawartość dodatków, źródła cukrów, temat dosładzania - prezentacja wyników Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public 
  • Dekalog odchudzania - zasady zdrowego odżywiania a wzrost występowania nadwagi i otyłości. Jak zacząć jeść zdrowiej? Jak powinien wyglądać talerz żywieniowy? Jaka jest rola warzyw i owoców w naszej codziennej diecie - rekomendacje Moniki Stromkie Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku (materiały przygotowane na Światowy Dzień Zwalczania Otyłości, który obchodzimy 24/10)
  • Talerz żywieniowy w zwalczaniu otyłości - premiera ulotki oraz materiałów promujących podejście w social media
  • Światowy Dzień Serca 29/09 i talerz żywieniowy dla osób z nadciśnieniem tętniczym - Monika Stromkie-Złomaniec
  • Najpopularniejsze warzywa i owoce września – wyniki monitoringu i wskaźniki konsumpcji - Urszula Krassowska, Managing Director Public Division w Kantar 
  • Relacja z wrześniowego spotkania w ramach projektu Core Team i zaproszenie na obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw (14/10 w Pałacu Mała Wieś, w wigilię święta obchodzonego 15/10 - w trzeci piątek października) 
Wyniki skomentują przedstawiciele producentów i przetwórców.
Zapraszamy serdecznie.

Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
 
Zaprasza KZGPOiW oraz KANTAR.

Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

pasek_01.jpg
 

Witold Boguta

Prezes Zarządu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

+48 504 096 015

 

Kuba Antoszewski

PR Manager / Creative House KANTAR

+48 501 249 803

 

Maciej Dolata

Partner Zarządzający INSPIRE smarter branding

+48 501 865 755


Archiwum komunikatów prasowych:

Ruszyły „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”  2/20


3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać  2/20


Warzywa i owoce podstawą naszej odporności  3/20


Najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce  3/20


Konsumpcji owoców i warzyw sprzyja sezonowość i brak rutyny  
4/20


Ulubione warzywa i owoce Polaków  
4/20
 

Dieta w czasie i po pandemii – 5/20

Nowalijki – pokusa, której trudno się oprzeć - 5/20

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku


Jak najłatwiej zwiększyć spożycie warzyw i owoców? - 30/06

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku - 30/06

Dzieci uczą się przez naśladowanie - 14/07


Odporność warto budować latem - 28/07

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 roku 


Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni” - zalecenia żywieniowe przy nadciśnieniu - 31/08

Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu i w 2020 roku (7 fal, luty-sierpień)


Jak i gdzie kupujemy warzywa i owoce? - 29/09

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu 2020 roku


Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią - 10/2020

Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku


Warzywa i owoce mrożone, suszone i liofilizowane - 11/2020
 
Konsumpcja warzyw i owoców w listopadzie 2020


Postanowienia noworoczne są przereklamowane - 29/12
 
Konsumpcja warzyw i owoców w grudniu 2020


Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspierać -2/21

Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców?
 
Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 

PDF
DOCX
PARTNERZY Zobacz więcej