Powrót do ogłoszeń
| Autor: admin

Trwają zapisy na wyjazd na Targi Sadownictwa i warzywnictwa 2020r

UWAGA!!! UWAGA!!!
 
Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w Targach Sadownictwa i Warzywnictwa w dniu 16.01.2020r
Organizujemy dojazd autokarem, możliwość zapisu w biurze ZPPRP w Potworowie (obok Spółki Wodnej). Więcej informacji pod nr tel. 516 124 929
 

TSW jest jedną z największych specjalistycznych wystaw ogrodniczych w tej części Europy. Miejscem spotkań producentów owoców i warzyw z producentami i dystrybutorami maszyn ogrodniczych, środków produkcji, chemii, nawozów oraz dostawcami usług dla branży ogrodniczej. Targom towarzyszą specjalistyczne konferencje branżowe: sadownicza, truskawkowa, o niszowych uprawach jagodowych, warzywach polowych oraz uprawach pod osłonami. Wśród wykładowców są polscy i zagraniczni specjaliści, naukowcy oraz praktycy. Targi kierowane są wyłącznie do gości i wystawców branżowych.

Produkty i usługi prezentowane na TSW:

  • maszyny
  • środki ochrony roślin
  • nawozy i biostymulatory
  • tunele foliowe i szklarnie
  • nasiona
  • nawadnianie
  • materiał szkółkarski
  • opakowania i maszyny pakujące
  • akcesoria ogrodnicze
  • technika przechowalnicza
  • usługi informatyczne
  • usługi logistyczne
  • usługi dla ogrodnictwa
  • konstrukcje sadownicze
 
Agenda:
 
 
10:00 - 10:30
 

Ordzawienie pietruszki - przyczyny, skutki i zapobieganie.

Sala 2
Krzysztof Kubatko
 

Biostymulacja w jakościowej produkcji jabłek - przyszłościowe rozwiązania.

Sala 3
Marie Le Nouanic (CMI Roullier Francja)
 
 
 

Zmiana warunków klimatycznych wpływa na aktywność biologiczną gleb – jak reagują mikroorganizmy

Sala 4
dr Beata Kowalska (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
 
 
 

Uprawa papryki - podsumowania i wyzwania

Sala 1
Marcin Niedobylski (Agro-Spec)
 
 
 

Stemphylium vesicarium - rosnące zagrożenie w uprawach cebuli.

Sala 2
dr Jan Sobolewski (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
 
 
 

Uprawa bezglebowa vs. tradycyjna

Sala 1
Piotr Słomiany (Grow Concept)
 
 
 

Ochrona ziemniaków przed Rhizoctonia solani w uprawie ekologicznej

Sala 4
Giovanni Amenta
mgr inż. Marcin Oleszczak
 
 
 

Słaby preparat czy sezon?

Sala 3
dr Alicja Maciesiak
 
 
 

Fertygacja papryki w uprawie tradycyjnej i bezglebowej

Sala 1
Wojciech Wojcieszek (Yara)
 
 
 

Mączlik warzywny, rosnące zagrożenie dla upraw warzyw kapustnych.

Sala 2
prof. Grażyna Soika (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
 
 
 

Dobrej jakości rozsada papryki podstawą dobrej uprawy

Sala 1
Hans van Herk (Propagation Solutions, Holandia)
 
 
 

Najgroźniejsze patogeny i możliwości ograniczania chorób w ekologicznej uprawie warzyw

Sala 4
dr Agnieszka Włodarek (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
 
 
 

Ochrona przed chorobami i szkodnikami w minionym sezonie – dlaczego tak ważne są zabiegi wczesnowiosenne?

Sala 3
Tomasz Gasparski (Agronomic Solution Manager, Bayer Polska)
 
 
 

Wpływ chemicznej ochrony roślin na pozostałości środków ochrony roślin w warzywach.

Sala 2
dr Artur Miszczak
 
 
 

Wpływ ocieplenia klimatu a zagrożenie upraw ogrodniczych przez szkodniki

Sala 4
dr Wojciech Warabieda (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
 
 
 

Dyskusja

Sala 1
 
 
 
 

Agrotechniczne aspekty ograniczania przemienności owocowania jabłoni w Polsce.

Sala 3
dr hab. Magdalena Kapłan (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
 
 
 

Jak osiągnąć wysoką jakość w produkcji warzyw?

Sala 2
Karol Majchrowski (Timac Agro Polska)
Ayako Noguchi (CMI Roullier Francja)
 
 
 

Różne metody uprawy ten sam problem – sucha zgnilizna wierzchołków

Sala 1
dr inż. Gabriela Wyżgolik (Szkoła Pod Osłonami)
 
 
 

Niechemiczne zwalczanie szkodników upraw a strategia antyodpornościowa

Sala 4
Dariusz Rzymowski (Synthos AGRO)
 
 
 

Narastające problemy ze szkodliwością i zwalczaniem wciornastków oraz Fusarium oxysporum f. sp. Cepae w uprawie cebuli.

Sala 2
Emiel Kamminga (doradca warzywa gruntowe, Delphy, Holandia)
 
 
 

Nicienie w ekologii – z tym można walczyć

Sala 4
dr Aneta Chałańska (NEFscience)
 
 
 

Supra Fructa – naturalne wsparcie wzrostu roślin

Sala 1
Sławomir Kozłowski (Konexim)
 
 
 

Przerwa

Sala 3
 
 
 
 

Przerwa

Sala 1
 
 
 
 

Zdrowie roślin w uprawach pod osłonami – nowe zagrożenia i nowe przepisy.

Sala 1
prof. dr hab. Natasza Borodynko-Filas (IOR-PIB w Poznaniu)
 
 
 

Nowe ekologiczne rozwiązania w ochronie warzyw i owoców

Sala 4
dr Michał Pniak (Biocont Polska Sp. z o.o.)
 
 
 

Biostymulacje w okresie anomalii klimatycznej

Sala 2
Krzysztof Zachaj (Agrosimex)
 
 
 

Odpowiednie cięcie warunkiem stabilnego plonowania.

Sala 3
dr Andrzej Soska (Soska Konsulting)
 
 
 

Jak radzić sobie z deficytem wody w uprawach ekologicznych

Sala 4
prof. dr hab. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
 
 
 

Najnowsze technologie dolistnego nawożenia mikroelementowego upraw warzywnych, w aspekcie zmieniających się warunków pogodowych, i ich wpływ na jakość surowca.

Sala 2
dr inż. Piotr Chochura (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
 
 
 

Sterowanie nawadnianiem w uprawie warzyw na matach o wysokości 10 cm

Sala 1
Marcin Włodarczyk (Grodan)
 
 
 

Ad vocem nawadniania – zadbajmy o stan sanitarny wody i upraw w ekologii

Sala 4
dr hab. Magdalena Szczech (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
 
 
 

Kontrola parametrów uprawy – nowoczesne urządzenia Grodan

Sala 1
Marcin Włodarczyk (Grodan)
 
 
 

Możliwości chemicznego regulowania owocowania jabłoni.

Sala 3
Robert Binkiewicz (Agrosimex Sp. z o.o.)
 
 
 

Wykorzystanie produktów ekologicznych w uprawach konwencjonalnych

Sala 4
Jędrzej Pytkowski (Agrosimex Sp. z o.o.)
 
 
 

Zapobieganie wirusowi ToBRFV na etapie produkcji rozsady

Sala 1
Hans van Herk (Propagation Solutions, Holandia)
 
 
 

Możliwości przerzedzania chemicznego jabłoni w Europie Zachodniej

Sala 3
Peter van Arkel (doradca sadowniczy, Holandia)
 
 
 

Czy współczesne rolnictwo i ogrodnictwo może być składnikiem gospodarki obiegu zamkniętego?

Sala 4
dr hab. Andrzej Klasa (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
 
 
 

Nowe rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej - zmiany dla producentów owoców i warzyw

Sala 4
Dorota Metera (BIOEKSPERT Jednostka Certyfikująca w Rolnictwie)
 
 
 

Dyskusja

Sala 1
 
 
 
 

Zmieniające się uwarunkowania prawne w produkcji sadowniczej – jak za nimi podążać?

Sala 3
Małgorzata Kołacz (KPODR, Minikowo)
 
 
PARTNERZY Zobacz więcej